Utvecklingsorganisationen Hand in Hand är en ideell förening, utan vinstintresse, som startades i början av 90-talet av en grupp svenska lärare som ville utrota barnarbete i de silkesproducerande regionerna i Tamil Nadu i Indien. Hand i Hand Sweden bekämpar fattigdom genom hjälp till självhjälp och samarbetar för att stärka fattiga och outbildade kvinnors ställning i Tamil Nadu genom utbildning i läs- och skrivfärdigheter samt entreprenörskap.

Verksamheten har snabbt blivit framgångsrik och omfattar idag ytterligare program för att främja hälsa, IT-kunskap och miljöarbete, såsom avfalls- och vattenhantering. Numera arbetar Hand in Hand Sweden med att stärka finansieringen till aktiviteterna i Indien, södra och östra Afrika samt Afghanistan genom att utveckla partnerskap med privatpersoner, organisationer och företag, såsom Läkarmissionen, Dagens Industri, SIDA, God El, God Font och Postkodlotteriet.

Föreningen har ett 90-konto för insättningar av donationer och är medlem i organisationen FRII som verkar för etisk och professionell insamling.